Ihmisten kokoisille ideoille!

 

Ihmisten kokoisia ideoita jo yli 20 vuotta!

Etusivulle

 

PALKITUT ALUEEN TOIMIJAT

VUOSI 2020
Nouseva Rannikkoseutu ry:n vuosikokouksen yhteydessä 18.5.2021 julkistettiin ja luovutettiin palkinnot Norsun toiminta-alueen vuoden 2020 maaseudun kehittäjälle, tulokkaalle, virkahenkilölle sekä parhaalle Nuoriso Leader -hankkeelle.

VUODEN MAASEUDUN KEHITTÄJÄ TYRNÄVÄN KOTISEUTU- JA MUSEOYHDISTYS RY

Tyrnävän kotiseutu- ja museoyhdistys ry vaalii kotiseutunsa kulttuuria ja perinteitä. Yhdistys ylläpitää esinemuseota vanhassa viljamakasiinissa sekä kotiseutumuseoaluetta ihan Tyrnävän keskustasta. Museoalueen pihapiirissä on lukuisia rakennuksia kotiseututalosta maatalouskonemuseoon. Kaiken kaikkiaan 14 rakennusta ylläpidetään ja näyttelyitä kootaan talkoovoimin. Yhdistys on pitkäjänteisesti kehittänyt museoaluetta ja hyödyntänyt oivasti Leader-rahoituksen tarjoamat mahdollisuudet. Viimeisimpänä on valmistunut Tihisen pirtin ja riihirakennuksen remontit, joilla lisätään rakennusten käyttöä. Yhdistyksellä on kokemusta myös isojen rakennushankkeiden toteuttamisesta, kun syksyllä 2014 juhlittiin 350 neliöisen maatalouskonemuseon avajaisia. Uusimpana projektina on käynnistynyt Lottapirtin siirto museolle ja kunnostaminen ympärivuotiseen käyttöön kokoontumis- ja näyttelytilaksi. Samalla toteutetaan kyläsauna kaikkien käyttöön. Uutena toimintana on käynnistymässä yhteistyö Mustavaristen kanssa. Lottapirttiin nimittäin valmistuu partiolle ikioma kerhokolo. Museoalue tarjoaa kokonaisuutena oivat puitteet partiotoiminnalle. Konemuseon esineistöstä on laadittu opetuspaketti koulujen ja päiväkotien käyttöön, jonka avulla esineistöön voi tutustua myös digitaalisesti. Yhdistyksenne on aktiivinen kulttuuriperinnön vaalija ja tuottaja, olipa kyse rieskanleivonnan kursseista tai kouluyhteistyöstä. Kiitos teille siitä, että teette kulttuuriperintöä eläväksi ja kaikille avoimeksi kokea! Elävä kulttuuriperintö on rakennuksia, toimintaa ja elämyksiä – mutta eritoten osaavia ja innostuneita ihmisiä, joilla on tekemisen meininkiä!

VUODEN TULOKAS OLD MACHINES RY

Old Machines ry on perustettu 2019. Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää vanhojen moottoriajoneuvojen harrastusta ja entisöintiä sekä tallentaa niihin liittyvää perinnettä. Yhdistys järjestää ja on aktiivisesti mukana monissa tapahtumissa lähialueella, mutta heihin voi törmätä missä vain Suomessa veteraanikonetapahtumissa. Vanhojen autojen ja mopojen kokoontumisajot, kiertoajelut, talvipörinät ja sänkikisat ja rompetorit tarjoavat katsottavaa ja toimintaa koko perheelle. Kerhohuoneen ja pajan ovet käyvät tiuhaan tahtiin Raahen Saloisissa, onhan aktiivisia jäseniä yli 100. Tulevana kesänä starttaavat pajalla nuorten omat korjausillat. Nuoria on saatu mukavasti yhdistyksen toimintaan mukaan ja mopokilpailuissa on tottakai nuorille oma sarjansa. Yhdistys on hyödyntänyt Norsun pientukia pajan alkuvaiheen laitehankintoihin. Uusimpana voimainponnistuksena yhdistys on aloittanut Leader-hankkeena pulling-vetoradan rakentamisen Kiilun moottoriradan yhteyteen. Alueelle tehdään 150 m pitkä vetorata, jolla voidaan pitää sekä veteraanikaluston että tulevaisuudessa isommankin kaluston kisoja. Yhdistys on ehtinyt hankkia jo oman vetolavetinkin. Old Machines on oiva esimerkki yhdistyksestä, jonka toiminta näkyy, kuuluu ja kutsuu mukaan. Jatkakaa samaan malliin!

 

VUODEN VIRKAHENKILÖ PIRJO ONKALO, POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUS

Pirjo Onkalolla on vahva hanketoteuttajan ja maaseudun kehittäjän tausta. Hän on toiminut pitkään nykyisessä työssään Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen asiantuntijana maaseuturahaston kehittämishankkeiden parissa ja Leader-vastaavana. Yhteistyö Pirjon kanssa on aina ollut mutkatonta ja välitöntä. Monet kerrat olemme yhteistyössä pyöritelleet hanketeknisiä ongelmia ja yrittäneet löytää parhaita ratkaisuja asiakkaiden hyvien hankeideoiden toteuttamiseen. Onpa Pirjolla niin paljon paloa maaseudun kehittämiseen, että vapaa-ajallaankin hän on laatinut erilaisia karttoja ELYn ja Leader-ryhmien työn avuksi. Juuri Pirjon kaltaisia ihmisläheisiä ja asiantuntevia tekijöitä maaseudun kehittäminen tarvitsee. Kiitos hyvästä kehittäjäkumppanuudesta ja siitä tavasta, jolla kohtaat toiset ihmiset – kunnioittavasti ja lämpimästi!

 

VUODEN NUORISO LEADER STIPENDI (200e) MARTIKKALAN KOTIELÄINPIHA JA 4H-YRITTÄJÄ EERO SALLINEN

17-vuotias Eero Sallinen on aina pitänyt eläimistä. Nuori yrittäjä perusti kesällä 2020 kotipihalleen Siikajoenkylälle kotieläinpihan, joka osoittautui jättimenestykseksi. Reilun kuukauden aikana Martikkalan kotieläinpihalla eläimiä kävi katsomassa 3500 vierasta. Nuoriso Leader -rahoituksella kotieläinpihalle rakennettiin eläinten aitauksia ja ankkalampi. Kotieläinpihalla oli nähtävillä kymmeniä eläimiä: koiria, lampaita, vuohia, erilaisia lintuja, kissanpentuja, hevosia jne. Lisäksi vierailla oli mahdollisuus ratsastaa hevosilla, temppuilla trampoliinilla ja pomppulinnassa sekä ajaa polkuautoilla. Kotieläinpihan yhteydessä toimi myös kioski, joka tarjosi työkokemusta myös yrittäjän nuoremmille sisaruksille. Martikkalan kotieläinpihalla vieraili runsaasti lapsiperheitä, mutta paljon myös erilaisia erityisryhmiä. Kotieläinpihan suosio näkyi paitsi paikallisesti myös valtakunnallisesti tiedotusvälineissä. Keväällä 2021 Martikkalan kotieläinpiha voitti valtakunnallisen Vuoden 4H-yritys kilpailun 2020 omassa sarjassaan.


_________________________________________________________________________________________________________________________________

 

VUOSI 2019

Nouseva Rannikkoseutu ry:n vuosikokouksen yhteydessä 27.8.2020 julkistettiin ja luovutettiin palkinnot Norsun toiminta-alueen vuoden 2019 maaseudun kehittäjälle, tulokkaalle, virkahenkilölle sekä parhaalle Yhteisö Leader -hankkeelle.

VUODEN MAASEUDUN KEHITTÄJÄ HAILUODON PANIMO OY

Maaseudun kehittäjän kiertopatsasta ei ole kertaakaan aiemmin myönnetty yritykselle. Nyt oli sen aika, koska Hailuodon Panimo on omalla toiminnallaan tuonut erittäin arvokkaan lisän koko Hailuodon kehittämiseen. Panimon tuotanto käynnistyi 2017 ja se on Suomen ensimmäinen luomupanimo. Jo vuonna 2018 toimintaa kehitettiin avaamalla Hailuodon Panimon Pubi & Puoti, jossa voi nauttia mitä erilaisimmista oheispalveluista kuten tastingista, bändi-illoista tai olutjoogasta. Nyt suunnitelmissa on tuotannon laajentaminen uusiin tuotteisiin ja olemme kuulleet Panimon olevan mukana myös biokaasulaitoksen suunnitteluprojektissa. Panimo on tärkeä matkailukohde ja nähtävyys Hailuodossa ja pienellä paikkakunnalla se on myös merkittävä työllistäjä. Alan trendikkyydestä ja yrityksen houkuttelevuudesta kertoo jotain sekin, että Hailuodon Panimolla on jo yli 400 osakkeenomistajaa. Pääosa osakkeista on kuitenkin edelleen vahvasti hailuotolaisten hallinnassa. Hailuodon Panimo käyttää oluiden valmistuksessa paikallista mallasta ja haaveissa on myös saarella kasvava maatiaishumala. Kaikesta tästä paikallisuudesta ja kehittämisinnosta kiitos Hailuodon Panimolle ja sen vahvoille puuhamiehille – toimintanne on maaseudun kehittämistä parhaimmillaan!

 


VUODEN TULOKAS ALA-TEMMEKSEN KYLÄYHDISTYS RY

Ala-Temmeksen kyläyhdistys on aloittanut toimintansa jo 80-luvulla ja vuonna 2006 sen toiminta viriteltiin uudelleen käyntiin ja yhdistys myös rekisteröitiin. Tuolloin ensimmäisenä projektina oli nuorisoseurantalon remontin loppuun saattaminen ja kunnostus Kylätaloksi. Yhdistys ei siis siinä mielessä ole enää mikään tuore tulokas. Tulokas tittelinsä yhdistys ansaitsi sen myötä, että se kehitti toimintaansa aktiivisesti Leader-tukien avulla vuoden 2019 aikana. Yhdistys aloitti lähiliikuntapaikan, Sykepuiston, rakentamisen entisen Lakeuden koulun pihapiiriin ja teki Matka -teemahankkeen puitteissa opintomatkan Tanskaan, josta se toi tullessaan lisää uusia ideoita lähiliikuntapaikan kehittämiseen. Erityisesti olemme pistäneet merkille kyläyhdistyksen erinomaisen tiedottamisen hankkeiden etenemisestä omilla nettisivuillaan. Facebookista on saanut reaaliajassa tuntumaa sykepuiston rakentumiseen vaihe vaiheelta. Sykepuiston talkoisiin on mahtavasti saatu mukaan yli 50 kyläläistä! Tämä jos mikä kertoo kylän yhteisestä tahtotilasta tehdä omasta elinympäristöstään entistäkin parempi. Yhteishengen ja talkooinnon taustalle tarvitaan myös liikkeellepanevia toimijoita – yhdistyksen takana ovat aina aktiiviset ihmiset kuten esimerkiksi Ala-Temmeksen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pauliina Pakaslahti ja sihteeri Hanna Poropudas.


VUODEN VIRKAHENKILÖ HANNA-LEENA KORHONEN JA VEDEN ÄÄRELLÄ -HANKE

Mieleen muistuu aika lähes kymmenen vuotta sitten, jolloin osa koki, että Raahen seudulla ei ole mitään mainostettavaa matkailijoille. Onneksi sen jälkeen paljon on tapahtunut ja matkailu nähdään nyt aitona mahdollisuutena alueella. Kiitos siitä kuuluu usealle eri taholle ja erityisesti matkailupalveluja tarjoaville yrityksille, jotka ovat todella mahtavasti ottaneet Raahen seudun vahvuudet omien tuotteidensa ytimeen. Kiitosta ansaitsee myös Raahen seudun kehityksen Veden äärellä -hanke ja sen vetäjä matkailupäällikkö Hanna-Leena Korhonen. Veden äärellä -hanke on koonnut yhteen matkailutoimijoita Raahesta, Pyhäjoelta ja Siikajoelta ja tarjonnut heille useita erilaisia työpajoja osaamisen kehittämiseen sekä verkostoitumistilaisuuksia uusien ideoiden kehittelyyn. Hankkeessa on tehty useampia matkailun kehittämissuunnitelmia ja koottu useita erilaisia elämyspaketteja Visit Raahe -sivustolle. Matkailu tuo sekä uusia toimeentulomahdollisuuksia että uusia palveluja myös paikallisten asukkaiden ulottuville. Matkailun nousun myötä alueen vetovoimaisuus ja pitovoima kasvavat. Tämän vuoksi Nouseva Rannikkoseutu näkee matkailun erittäin tärkeänä toimialana paikallisen kehittämisen näkökulmasta. Kiitos Hanna-Leena ja koko Veden äärellä -hankkeen tiimi omasta panoksestanne tähän kehittämistyöhön ja onneksi työnne on jatkumassa myös hankkeen jälkeenkin!

 

VUODEN YHTEISÖ LEADER -STIPENDI (200 €) IMPIN YSTÄVÄT RY

Rannikkoseudulla on vaikuttanut monia merkkihenkilöitä ja kulttuuripersoonia vuosikymmenien saatossa. Yksi heistä oli Alpuaan muuttanut ja siellä elämäntyönsä tehnyt Impi Aronaho (1880-1945). Impi kirjoitti pakinoita Kotiliesi-lehteen ja Suomen Kuvalehteen ja vaikutti aktiivisena naisasianaisena ollen Alpuan oma Minna Canth. Impin ystävät ry perustettiin keväällä 2019 vaalimaan Impin perintöä ja tekemään hänen kirjallista tuotantoaan näkyväksi uusille sukupolville. Uuden yhdistyksen ensimmäisenä voimannäytteenä toteutettiin Alpuassa kesällä 2019 Impin Päivät, nelipäiväinen kulttuuritapahtuma, joka koostui ammattilaisten vetämistä kuvataide- ja teatterileireistä sekä perinteisistä iltamista, joissa uudet Impi-tulkinnat esiteltiin. Tätä ennen Impistä oli eri toimijoiden yhteistyönä ehditty jo toteuttaa Impi Kultasilmä näytelmä, joka veti Alpuan seurantalon salit täyteen ilta toisensa jälkeen. Nyt yhdistyksen suunnitelmissa on mm. Impin teosten uudelleen julkaisu jopa äänikirjana, Impin Huoneen eli pysyvän näyttelyn rakentaminen sekä erilaisten kulttuuritapahtuminen toteuttaminen. Impi on saanut myös oman teatteriryhmän kansalaisopistoon. Historiasta esille nostetut tarinat ja persoonat herätetään taiteen keinoin eloon ja päivitetään nykypäivään, mikä on kotiseututyötä parhaimmillaan. Suuren työn Impin taustalla on tehnyt kulttuurin monitoiminainen Sari Jaatinen sekä ja Impiä esittävä näyttelijä Päivi Tuomainen, jotka ovat ahkerasti kiertäneet kertomassa Impistä eri tilaisuuksissa.

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________


VUOSI 2018

Nouseva Rannikkoseutu ry:n vuosikokouksen yhteydessä 25.4.2019 julkistettiin ja luovutettiin palkinnot Norsun toiminta-alueen vuoden 2018 maaseudun kehittäjälle, tulokkaalle, virkamiehelle sekä parhaalle Yhteisö Leader -hankkeelle.


VUODEN MAASEUDUN KEHITTÄJÄ MAIJA ISOKÄÄNTÄ

Sinkistä se alkoi Lampisaaren tarina. Outokumpu Oy perusti 50-luvulla alueelle sinkkikaivoksen, josta parhaillaan leipänsä sai yli 500 työntekijää. Vaikka malmi on nyt loppunut, ja kylän asukasluku kutistunut, ei Lampisaaren kyläyhteisö ole antanut periksi. Se on selviytynyt vaikeuksista sisukkuudella ja voimakkaalla yhteisöllisyydellä. Entinen kyläpäällikkö Maija Isokääntä on nähnyt Lampisaaren loiston ja hiipumisen. Maija on myös yksi niistä avainhenkilöistä, jotka ovat olleet luomassa, vaikeina hetkinä uskoa kylän tulevaisuuteen. Maija on idearikas ja värikäs persoona, joka saa muutkin innostumaan. Hän on saanut kylän puhaltamaan yhteen hiileen ja ideoita on viety eteenpäin hankerahalla. Hyvinä esimerkkeinä siitä on ollut mm. kylän paviljonki ja uimalampi laitureineen. Vaikka vuodet ovat vierineet, ei kylän kehittäminen ole hiipunut, nykyään tämä vetreä kyläaktiivi vetelee naruja taustalla, mutta aina yhtä innokkaasti pilke silmässä, yhteisöllisyyteen vannoen.

 

VUODEN VIRKAMIES PEKKA RAJALA

Pekka Rajala on toiminut Limingan kunnanjohtajana vuodesta 2004 lähtien. Liminka oli silloin uinuva maaseutupitäjä. Taisi se siihen aikaan olla myös ehdolla rumin kirkonkylä kilpailussa. Toukokuussa 2004 vasta valittu Limingan kunnanjohtaja totesi Kalevan haastattelussa: ”että Limingan talouden ja kasvun yhtälö mietityttää. Miten saadaan talous pysymään hanskassa, kun palvelut on järjestettävä yhä kasvavalle väelle? Ihmisten palveluodotukset ovat kovat. Tämä ei ole kuitenkaan ongelma, vaan haaste", Näin viisitoista vuotta haastattelun jälkeen voi todeta, että Pekka on pystynyt vastaamaan tuohon haasteeseen. Harvalla maaseutupitäjällä on ollut yhtä kova kasvutahti, Liminkaan on kehitetty kokonaisvaltaisesti, erittäin elinkeinomyönteisesti ja se näkyy myös katukuvassa. Pekka on hyvin sitoutunut työhönsä, tykkää liikkua kuntalaisten parissa ja hänen kanssaan on mutkatonta käydä keskusteluja. Kentän mukaan hän on johtajana suoraselkäinen, eteläpohjalainen, jämäkkä mies. Osaa haastaa alaisia, mutta myös tarvittaessa antaa kiitosta ja kannustaa. Hän ei tarjoa valmiiksi pureskeltuja vaihtoehtoja, vaan laittaa myös valtuutetut pohtimaan itsenäisesti eri vaihtoehtoja. Sellainen on vapaa-ajallaan kulttuurin ja musiikin parissa viihtyvä Pekka.

 

VUODEN TULOKAS JACQUELINE AGUILERA VELÁSQUEZ

Chileläinen kuvaamataidon opettaja Jacqueline, lempinimeltäni Jaki, tuli Suomeen pieneen maaseutupitäjään Siikajoelle vuonna 2005. Sanotaan, että ulkomaalaisten on vaikea tutustua suomalaisiin, mutta avoimen ja sosiaalisen luonteesi kautta olet kotoutunut hyvin ja tehnyt tästä maaseutupitäjästä itsellesi ja perheellesi kodin. Työskentelet koulunkäynnin ohjaajana ja teet töitä niin suomalaisten kuin ulkomaalaisten parissa. Siikajoella toimii myös Ruukin vastaanottokeskus, ja alueella on paljon ulkomaalaistaustaisia. Olet auttanut esimerkillisesti ulkomaalaisia kotoutumaan suomeen ja tehnyt töitä myös sen eteen, että me suomalaiset hyväksyisimme paremmin erilaisuutta ja muualta tulleita. Mesenaatti kampanjan avulla toteutit yhdessä nuorten kanssa onnistuneen yhteisöprojektin, teitte taidetta Siikajoen alikulkutunneleihin. Noista maalauksista voi aistia intohimosi, taiteellisuutesi ja voi vain ihailla upeaa värien käyttöä! Olet kiinnostunut myös vaikuttamaan asioihin poliittisesti, olet Siikajoen kunnanvaltuustossa ja olit myös ehdolla kansanedustajaksi. Tällaisia monitaitoisia sillanrakentajia meidän yhteisömme tarvitsevat.

 

VUODEN YHTEISÖ LEADER -STIPENDI (200 €) PYHÄJOEN MC RY MOOTTORIPAJA -HANKE

Maaseudulla on pitkät välimatkat, eikä juurikaan julkista liikennettä, joten oman menopelin omistaminen on tärkeää. Monelle nuorelle se mahdollistaa itsenäisen liikkumisen ja onhan niillä mukava vain päristellä. Moni nuori myös haaveilee siitä, että olisi joku paikka, missä voisi porukalla rassata mopoja. Vuonna 2018 joukko moottoreiden päälle ymmärtäviä aikuisia päättivät perustaa MC Pyhäjoki ry:n ja sen myötä pienen moottoripajan Pyhäjoen kunnan varikolle. Hankeavustusta MC Pyhäjoki sai mm työkalujen hankintaan. Moottoripaja toiminta on tarkoitettu nuorille, sieltä löytyy samanhenkistä porukkaa ja saa tietysti apua sekä työkaluja mopojen rassaamiseen. Paja on auki joka tiistai, paikalla on aina ohjaaja MC:ltä ja mukana on myös kunnan tai seurakunnan nuoriso-ohjaaja. Toki moottoripajalle voi tulla viettämään aikaan myös ilman mopoa, kuten mihin tahansa nuorisotilaan. Tämä jos mikään on nuorten näköistä toimintaa ja pitkälle vapaaehtoispohjalta. Teette hienoa työtä MC Pyhäjoki ry:läiset. Tällaista aitoa tekemistä maaseudun nuoret tarvitsevat.

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________

VUOSI 2017

Nouseva Rannikkoseutu ry:n vuosikokouksen yhteydessä 24.4.2018 julkistettiin ja luovutettiin palkinnot Norsun toiminta-alueen vuoden 2017 maaseudun kehittäjälle, tulokkaalle, virkamiehelle sekä parhaalle Yhteisö Leader -hankkeelle.

 

VUODEN MAASEUDUN KEHITTÄJÄ MARKKUUN SEUDUN KYLÄYHDISTYS

 

Markkuun kylä sijaitsee Tyrnävällä, noin 7 km Tyrnävän kirkonkylältä Muhokselle päin. Kylän tuntumassa on noin 300 asukasta. Markkuun kyläyhdistys on järjestänyt useita vuosia erilaisia tapahtumia mm. Markkuun kevätkirmauksen ja uusimpana kuntolaatikko kampanjan. Siinä ideana oli liikuttaa kyläläisiä kylän omissa maisemissa. Markkuun Seudun Kyläyhdistys on osallistunut erilaisiin hankkeisiin, kuten Norsun Palvelevat kylät -hankkeeseen ja hyödyntänyt toimintansa kehittämisessä ulkopuolista rahoitusta. Leader-rahoitusta on saatu reitistön kehittämiseen ja ympäristötaideteosten rakentamiseen. AVIlta on saatu avustusta iltapäiväkerhotoiminnan käynnistämiseen. Kyläyhdistys on tehnyt tiivistä yhteistyötä kylällä sijaitsevan koulun kanssa. Yhteistyössä on toteutettu erilaisia oppimiskokonaisuuksia mm. Suomen 100-vuotisjuhlavuoden teemaan liittyen. Markkuun Seudun Kyläyhdistyksen väki on tehnyt töitä tunteja laskematta oman asuinalueen viihtyisyyden ja elinvoiman eteen.

 

VUODEN TULOKAS LANGIN KAUPPAHUONE

Langin Kauppahuone sijaitsee historiallisessa Langin Alakartanon kiinteistössä. Langin Alakartanossa tehtiin kauppaa vuodesta 1811 lähtien aina vuoteen 1934 saakka Johan Langin nimissä. Langin Alakartano on säilynyt osana Raahen PekkatoriaViime vuosina pahasti ränsistynyt Langin Alakartano on kokenut muodonmuutoksen Piia Vähäsalon ja Pasi Siipolan entisöinnin tuloksena. Kartanon kunnostamiseen ja elämysten tuotteistamiseen on saatu Leader-rahoitusta. Kunnostuksen myötä kulttuurihistoriallisesti arvokas miljöö on otettu osaksi matkailukonseptia. Konseptin kehittäminen on sisältänyt rakennusten kunnostamisen ja sisustamisen Purjelaiva-aikakauden kultakaudelle. Historiallinen miljöö ja talon aidot henkilötarinat kertovat kävijöille kauppahuoneen entisestä elämästä. Pekkatorin siipi on kunnostettu puodiksi, salongiksi ja teemallisiksi majoitushuoneiksi kuten Sofia-neidon kamari tai Merikapteenin huone. Langin Kauppahuoneen kunnostaminen on merkittävä teko, mutta vielä merkittävämpää on se, että hankkeen myötä Raahessa on herätty arvostamaan vanhaa Raahea ja ymmärtämään, että oikein hyödynnettynä se voisi toimia Raahen matkailun veturina.

 

VUODEN VIRKAMIES MATTI SORONEN

Matti Soronen on toiminut Pyhäjoen kunnanjohtajana vuodesta 2010 lähtien. Sitä ennen hän toimi vastaavissa tehtävissä Hailuodossa. Matti on kuunteleva ja helposti lähestyttävä virkamies, joka päätöksenteossa huomioi paikallisten ihmisten tarpeet. Kentän mukaan Matti on hyvin sitoutunut työhönsä, hän on käytettävissä myös virka-ajan ulkopuolella. Matilla on kykyä ja kiinnostusta tehdä yhteistyötä eri tahojen kanssa. Hän on myös hyvä neuvottelija, joka ei kaihda vaikeitakaan asioita. Matti on toiminut usean vuoden Nouseva Rannikkoseutu ry :n hallituksessa. Vaikka Pyhäjoki painii isojen kysymysten äärellä ydinvoimaprojektin tiimoilta, on Matilla ollut aikaa paneutua myös pienten yrittäjien ja yhdistysten asioihin. Matti Soronen, jos kukaan tekee töitä isolla sydämellä.

 

  

VUODEN YHTEISÖ LEADER -STIPENDI (200 €) RUUKIN FK-KERHO

Flying Finn -tapahtuma sai alkunsa suomalaisen autourheilun lajiliiton ja AKK:n nuorisourheilun kehittämishankkeen innoittamana. Hankkeen tavoitteena oli saada uusia harrastajia karting-harrastuksen pariin. Ruukin FK-kerho järjesti yhdessä muiden autourheiluseurojen ja yhdistysten kanssa Flying Finn 100 tapahtuman Ruukin Vauhtimaalla. Yli 130 kuljettajaa kävi kokeilemassa karting-ajoa. Ensin oli teoria koulutus, josta saatiin ajokortti ja johon kerättiin leimat tekniikka- sekä rata -rasteilta. Tämän jälkeen pääsi ajamaan. Tapahtumassa oli tarjolla myös karting-simulaattori ja RC-autolla näytösajoa. Ruukin FK-kerho on pienestä koostaan huolimatta järjestänyt erilaisia tapahtumia, joihin on kerta kerran jälkeen saatu satoja ihmisiä koolle. Tämä tapahtuma oli yksi esimerkki siitä, miten hyvää toimintaa kerho tekee.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

VUOSI 2016

Nouseva Rannikkoseutu ry:n vuosikokouksen yhteydessä 26.4.2017 julkistettiin ja luovutettiin palkinnot Norsun toiminta-alueen vuoden 2016 maaseudun kehittäjäle, tulokkaalle, virkamiehelle ja parhaalle PikkuLeader-hankkeelle. Palkittavat on valinnut Norsun hallitus.

VUODEN 2016 MAASEUDUN KEHITTÄJÄ ON SF-CARAVAN LOHENPYRSTÖ RY

Alussa oli vain kaunis merellinen alue Raahen Mikonkarissa. Tänä päivänä Mikonkarissa sijaitseva leirintäalue tarjoaa upeat puitteet matkailijoille, siellä yöpyy vuosittain yli 10 000 henkilöä. SF-Caravan Lohenpyrstön ylläpitämästä karavaani alueesta on tullut Raahelle merkittävä matkailukohde. Lohen-pyrstön leirintäalue on oiva osoitus talkootyön voimasta ja talkoolaisten sitkeydestä. Mikonkarin alueen rakentaminen leirintäalueeksi alkoi vuonna 2009. Ensimmäisenä alueelle rakennettiin Leader-rahoituksella karavaanareille tarkoitettu huoltorakennus. Vuonna 2014 alueelle siirrettiin Etelä-Suomesta toinen huoltorakennus Lohenpirtti. Pirtissä toimii tänä päivänä mm. tanssisali keittiöineen. Rakentaminen ei ole pysähtynyt siihen, vaan aluetta on kehitetty pitkäjänteisesti eri hankkeiden kautta. Alueella on 182 sähköistettyä auto ja vaunupaikkaa, lapsille on oma leikkikenttä ja rannasta löytyy viihtyisä grillikota. Eikä siinä kaikki, myös toimintaa pyöritetään talkoovoimin.

VUODEN 2016 TULOKAS ON RUUKIN KYLÄYHDISTYS RY

Ruukin kyläyhdistys on järjestänyt useita vuosia erilaisia tapahtumia mm. suurta suosiota nauttivan Luomu-ja lähituotemarkkinat sekä Kreivinsaaren joulukauden avajaiset. Uusimpana tapahtuma on Ruukin puutarhamessut. Tapahtumien lisäksi kyläyhdistys on osallistunut aktiivisesti Ruukin kylän kehittämiseen. Ruukin Kyläyhdistys on vuokrannut Siikajoen kunnalta Kreivinsaaren yhteisölliseen käyttöön. Kreivinsaari on Siikajoessa Ruukin kuntakeskuksessa sijaitseva saari, jonka kulttuurihistoria liittyy kiinteästi Ruukin rikkaaseen teollisuushistoriaan. Kreivinsaaren kehittämiseksi kyläyhdistyksen väki on tehnyt paljon talkootöitä. Leader-rahoitteisella Kreivinsaari-hankkeella saareen on luotu uuttaa toimintaa yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Toimintaa luodaan saareen myös perinnepajat-hankkeella. Kehittämisessä on hyödynnetty teollista historiaa ja perinteitä nykyajan elämänmenoa unohtamatta. Saarta on kehitetty ensisijaisesti alueen asukkaita varten, mutta kehittämisessä on huomioitu myös matkailun mahdollisuudet. Uusimpana voimannäytöksenä kyläyhdistyksen väellä on kulttuurilavan rakentaminen Kreivinsaareen. Lava luo lisää mahdollisuuksia erilaisten tapahtumien järjestämiseen. 

 

VUODEN 2016 VIRKAMIES ON MARJA-LIISA KIVILOMPOLO

Marja-Liisa Kivilompolo on toiminut Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen maksatus- ja tarkastusyksikön päällikkönä vuodesta 2014 alkaen. Tätä aikaisemmin hän on toiminut pitkään erilaisissa tarkastus- ja EU-rahoitustehtävissä. Marja-Liisan asenne työhön on hyvin asiakaslähtöinen. Tämä asiakaslähtöinen ajattelu heijastuu koko yksikön toimintaan. Mikäli lakia ja asetusta voidaan tulkita asiakkaan hyväksi, se myös tehdään. Esimiehenä Marja-Liisa nähdään ongelmanratkaisijana, sparrauskumppanina ja hyvän yhteishengen luojana. Norsun ja Marja-Liisan johtaman ELY-keskuksen maksatusyksikön yhteistyö on erit-täin sujuvaa. Maksatus on koko rahoitusprosessin kriittisin vaihe ja sen onnistuminen lisää koko alueen intoa ja uskoa paikalliseen kehittämiseen. Meillä on ollut ilo seurata sitä, miten kaikki tahot tekevät tiivistä yhteistyötä sen eteen, että hankkeet saadaan onnistuneesti maaliin saakka.

 

VUODEN 2016 NUORISOLEADER-STIPENDIN (200€) SAA RANTALEIJONA-KESÄKIOSKI

Rantaleijona-kesäkioski on kolmen nuoren liminkalaispojan, Olli Saukko, Antero Kalliokoski ja Aatu Koivukangas, perustama 4H-yritys. Kesäkioski toimii Limingan Rantakylän uimamontun välittömässä läheisyydessä. Kesäkioskissa myydään mm. jäätelöä, sipsiä, karkkia ja kahvia sekä vuokrataan frisbeegolfkiekkoja, lentopalloja ja SUP lautoja. NuorisoLeader tukea Rantaleijonat saivat 500 euroa SUP lautojen ja pelastusliivien hankintaan. 4H-yritysten tukeminen nähdään Norsussa tärkeäksi, koska niiden avulla nuoret luovat itselleen kesätyöpaikkoja, oppivat yrittäjyyttä ja tuovat uusia harrastusmuotoja ja palveluja lähialueiden asukkaiden saataville. Rantaleijonat jäivät erityisesti mieleemme loppuraporttina toimineen kuvan myötä, jossa oli mukana kaksi iloista nuorta yrittäjää ja SUP laudat. Yrityksen toiminta jatkuu myös tänä kesänä.

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

VUOSI 2015

 

Nouseva Rannikkoseutu ry:n vuosikokouksen yhteydessä 26.4.2016 julkistettiin ja luovutettiin palkinnot Norsun toiminta-alueen vuoden 2015 maaseudun kehittäjäle, virkamiehelle ja parhaalle PikkuLeader-hankkeelle. Palkittavat on valinnut Norsun hallitus.

 

MAASEUDUN KEHITTÄJÄ 2015 – VIRPI FYRSTÉN

Temmeksen kylän elinvoimaisuuden ja yhteishengen eteen Virpi on tehnyt töitä niin kyläyhdistyksen kuin yrittäjän roolissa.  Hän on Temmeksen kyläyhdistyksen perustajajäseniä ja toiminut myös yhdistyksen puheenjohtajana useita vuosia. Virpi on kannustanut yhdistyksiä ja kyliä yhteistyöhön, sillä yhdessä tekeminen tuottaa tuloksia. Virpin luotsaamana kyläyhdistys on hyödyntänyt maaseudun kehittämiseen myönnettäviä rahoituksia. Leader-rahalla on kunnostettu kylän urheilukenttä ja YhteisöLeader-hankkeilla on tallennettu perinneideoita sekä hankittu harrastevälineitä. Kyläyhdistys on toiminut myös työnantajana pitkäaikaistyöttömille maisemanhoitotöiden ja pienten kunnostamisprojektien osalta.  Temmeksen kyläyhdistyksen urakoista suurin taitaa kuitenkin olla vanhan Väinölän, suojeluskuntatalon kunnostaminen Temmeksen kylätaloksi. Virpin tekemän vapaaehtoistyön lisäksi, oman aikansa ottaa myös yrittäjyys. Virpin otteessa tukka saa uuden muodon ja Lehtokummun aittakahvilassa voi nauttia kupposen kuumaa ja katsella kotieläinpihan eläimiä. Tällaisia talkoolaisia ja yrittäjiä maaseudulla, jos missään, kaivataan lisää!

 

VUODEN 2015 VIRKAMIES – MARJUKKA MANNINEN

Marjukka Manninen on koulutukseltaan kauppatieteenmaisteri. Ennen Tyrnävän kunnanjohtajan pestiä hän on työskennellyt mm. Haukiputaan kunnankamreerina ja vt. kunnanjohtajana sekä Oulun kaupungilla strategisen hankintatoimen kehittämispäällikkönä. Koulutuksen ja työkokemuksen kautta Marjukalla on talousasiat hallussa ja työn tekemiseen kehittävä ote. Kalevan haastattelussa Mannisen mielestä Tyrnävän kunnan hyviä puolia ovat kunnan simppeli koko sekä kehittyvä ja monipuolinen elinkeinorakenne. Hän kehuu myös sitä, että kunnassa asioiden eteen tehdään aitoa yhteistyötä, jolloin myös tuloksia saadaan aikaiseksi. Tämän myös Mannisen alaiset allekirjoittavat ja toteavat, että Marjukka on helposti lähestyttävä ja kannustava työnantaja, joka antaa alaisilleen vastuuta. Hän rohkaisee kokeilemaan uusia asioita, mutta epäonnistuakin saa, se kuuluu kehittämistyöhön. Nouseva Rannikkoseutu ry:ssä on huomattu Tyrnävän kunnan uudet tuulet. Kehittämisen kärjessä on mm. Palkin asuinalue, joka yhdistää uudella tavalla asumisen ja hevostoiminnot, lisäksi alueelle suunnitellaan yksityistä bioenergialaitosta. TEKES:in Huippuostajat -ohjelman rahoituksella Tyrnävän kunta kehittää älykkäitä valaistusratkaisuja ja oppimisympäristöjä. Myös kiinnostus maaseudun kehittämistyöhön on kasvava, siitä hyvänä esimerkkinä ovat Leader-rahoituksen saaneet hankkeet Tyrnävä tarjottimella ja Kyllikki Salmenhaaran jalanjäljillä. Tyrnävän kunnan kannustava ilmapiiri ruokkii kehittämistyötä ja antaa uskoa maaseutualueille!

 

VUODEN 2015 PIKKULEADER-STIPENDI (200€) – R.A.K.I.T. RY / ILMAISTAPAHTUMAT VUOSITTAIN

R.A.K.I.T. on saanut Raahen alueen ihmiset liikkeelle erilaisiin ilmaistapahtumiin. Ja mikä parasta, itse tapahtumat eivät ole vain ilmaisia, vaan kaikki, tarjoilusta lähtien. Tapahtumien järjestäminen vaatii paljon talkoolaisia, yhteistyötä ja sponsorirahoitusta. Ilmaistapahtumien idean isä taitaa olla Vesa Pukkila. Raahen seudun haastattelussa Vesa toteaa, että hänelle on tärkeää touhuta joskus sellaista, mikä saa ihmiset puhaltamaan yhteen hiileen. ”Teemme yhdessä ja saamme aikaiseksi hyvää mieltä ja pienen, ilmaisen elämyksen.” Pikkulahti Kids- tapahtuma on monen lapsiperheen kesän kohokohta. Koko kansan itsenäisyyspäivä juhla kokoaa Raahen seudun ihmiset juhlistamaan sinivalkoista juhlaa. R.A.K.I.T. ry:n toiminta elävöittää esimerkillisesti Raahen kaupunki kuvaa ja lisää alueen vetovoimaisuutta!

 


VUOSI 2014

 

Nouseva Rannikkoseutu ry:n vuosikokouksen yhteydessä 28.4.2015 julkistettiin ja luovutettiin palkinnot Norsun toiminta-alueen vuoden 2014 maaseudun kehittäjälle, tulokkaalle, virkamiehelle, kalatoimijalle sekä parhaalle PikkuLeader-hankkeelle. Palkittavat on valinnut Norsun hallitus.

 

MAASEUDUN KEHITTÄJÄ 2014 – VIHANNIN KOTISEUTUYHDISTYS

Vihannin Kotiseutuyhdistys perustettiin vuonna 1947 ja jo vuotta myöhemmin alkoi yhdistysväen keskuudessa itämään museoajatus ja se ajatus on kantanut näihin päiviin saakka. Kotiseutuyhdistyksen toimesta on Vihannin Kirkonjärven rantaan siirretty useita museorakennuksia kuten viljamakasiini, Mikkelänkantti, Hietalankantti, Uhtuankantti ja Ukko-Pekka. Viimeisin kunnostusprojekti Saarankantti sijaitsee aivan Vihannin keskustassa. Useat kohteet on kunnostettu Leader-rahoituksella. Rahoitusta on saatu lähinnä materiaaleihin ja varsinainen työ on tehty talkoilla. Rakennukset toimivat kokous-, majoitus- ja juhlakäytössä. Saarankantissa toimii myös kahvila. Vihannin Kotiseutuyhdistys on taltioinnut myös paikallishistoriaa useiden julkaisujen muodossa.

 

VUODEN 2014 TULOKAS – HANNELE MESKUS

Lyhyessä ajassa Raahen kaupungin hanketoiminnan ja kehittämisyksikön johtaja Hannele Meskus on herättänyt eloon hanketoiminta- ja kehittämisyksiköllä Raahen vanhan seminaarin harjoituskoulun tilat. Paikasta huokuu lämpöä, siellä kaikki kukat saavat kukkia ja ideat rönsyillä. Parhaat ideat jalostetaan erilaisiksi kehittämishankkeiksi. Raahen kaupungin verkkosivuilta voi käydä kurkistamassa kaikki työn alla olevat hankkeet. Täytyy sanoa, että lista on pitkä ja vaikuttava. Töitä on tehty mm. lähidemokratian, kylien elinvoimaisuuden, nuorten työttömien aktivoinnin, työhyvinvoinnin ja uusien tapahtumien eteen. Hannele on tehnyt töitä Raahen ja maaseudun kehittämistyön eteen tunteja laskematta. 

 

VUODEN 2014 VIRKAMIES – ILMO ARVELA

Raahen apulaiskaupunginjohtaja Ilmo Arvelalla on useiden vuosien kokemus niin kunnan- kuin kaupunginjohtajan tehtävistä. Hän on helposti lähestyttävä virkamies, joka kuuntelee myös kentän ääntä. Vastuullisten tehtävien lisäksi Ilmolla on aikaa toimia myös järjestötehtävissä. Hän on mm. Raahen Purjelaivasäätiön puheenjohtaja ja Pattijoen Lions Clubin tiedotustoimikunnan puheenjohtaja. Norsun väelle on vuosien saatossa tullut sellainen tunne, että maaseudun kehittämistyö on Ilmolle erityisen tärkeää. Hän on tukenut tarvittaessa kiperissä paikoissa myös Norsun toimintaa.

 

VUODEN KALATOIMIJA 2014 – SEPPO PIETILÄ

Lumijoella vaikuttava Seppo Pietilä on sanan varsinaisessa merkityksessä järjestö- ja hankeaktiivi. Vuosien saatossa on pantu merkille, että aina kun Lumijoella tapahtuu, niin Seppo on tavalla tai toisella kuvioissa mukana. Seppo on aina hyvällä tuulella ja hän on supliikkimies, joka saa muut mukaan toimintaan. Kalatalouden näkökulmasta Seppo on tehnyt hyvää työtä Lumijoen kalastajaseurassa, Eteläisen Perämeren kalastusalueen pj:nä ja Perämeren rannikon kalatalousryhmän pj:nä. Kalatalousryhmätoiminnan kautta kenttä on aktivoitunut ja kalastajien välinen yhteistyö sekä osaaminen ovat vahvistuneet. Kalatalousaktivaattorin lisäksi Sepolla on ollut tässä tärkeä rooli. Sepolla on ollut myös sormet pelissä Lumijoen Varjakan kalahallin kunnostamisessa ja kehittämisessä sekä vuosittaisten Ahvenmarkkinoiden pyörittämisessä.

 

VUODEN PIKKULEADER-STIPENDI (200€) – HANHIKIVEN KIERTÄJÄT/SYYSVAELLUS

Hanhikiven Kiertäjät on Pyhäjoella toimiva sekalippukunta, jossa on toimintaa 7-22 vuotiaille nuorille. Lippukunnassa on lähes sata jäsentä ja toiminta on hyvin aktiivista. Hanhikiven Kiertäjissä toteutetaan peruspartiotoimintaa, ja ryhmät kokoontuvat viikoittain Vanhankoulun partiokololla. Partioillat rakentuvat erä-, leiri- ja kansalaistaidoista, johtamisesta sekä sosiaalisuuden ja luovan ajattelun taidoista. Aktiviteetteja tekemällä opitaan uutta ja valmistaudutaan partioretkiin, -kisoihin, -leireihin ja -vaelluksiin. Kesällä 2014 Hanhikiven Kiertäjät toteuttivat nuorille partiotyön johtajille unohtumattoman vaelluksen Korouoman kanjonissa Posiolla. Vaelluksen järjestämiseen he saivat YhteisöLeader –tukea. Hanke oli ensimmäinen, jossa loppuraportointi toteutettiin videon muodossa. Siitä erityiskiitos Hanhikiven Kiertäjien nuorille.


 

VUOSI 2013

 

Nouseva Rannikkoseutu ry:n vuosikokouksen yhteydessä 29.4.2014 julkistettiin ja luovutettiin palkinnot Nouseva Rannikkoseutu ry:n toiminta-alueen vuoden 2013 maaseudun kehittäjälle, tulokkaalle, virkamiehelle, kalatoimijalle sekä parhaalle rahoitetulle KyläLeader-hankkeelle. Palkittavat on valinnut Nouseva Rannikkoseutu ry:n hallitus.

 

MAASEUDUN KEHITTÄJÄ 2013 - TIMO RANKINEN
Timo tulee Raahesta, entisestä Vihannista, Alpuan kylästä. Timoa voisi kai luonnehtia pitkän linjan kylätoimijaksi. Timo osaa hoitaa asioita diplomaattisesti. Hän on rauhallinen ja luottettava toimija, joka ei laske talkootyötunteja.

 

Alpuan kylä aktivoitui todenteolla silloin, kun entinen Vihannin kunta päätti lopettaa Alpuan koulun toiminnan. Alpualaiset käynnistivät Paras kylä elää-hankkeen, jonka kautta mietittiin erilaisia vaihtoehtoja kylän vireänä pitämiseksi. Hankkeen yhtenä puuhamiehenä oli Timo.

 

Alpuan kyläyhdistys päätti ostaa entiseltä Vihannin kunnalta kyläkoulun kolmannen sektorin käyttöön. Nyt koululla toimiikin päiväkoti, kirpputori, kahvila, kuntosali, 4H-tilat, marjan vastaanotto ja majoitus toimintaa. Alpualaiset ovat mukana myös Energiaomavaraiset kylät -hankkeessa, lieneekö siitä virinnyt ajatus kylän ihka oman voimalan perustamisesta. Valtakunnan tasolla Alpuan kylä taitaa olla ainoa kylä, jossa kolmassektori tuottaa CHP-voimalan kautta lämpöä ja sähköä entiseen kyläkouluun ja sähköä koulun lisäksi valtakunnanverkkoon. (Oulun Sähkönmyynti Oy ostaa ylijäämäsähkön, kuluttaja voi ostaa sitä Farmivirta nimellä). Tässäkin yhtenä puuhamiehenä on toiminut Timo Rankinen. Eikä siinä vielä kaikki. Timolla on riittänyt aikaa vielä Vihannin kylien yhteiseen kinttupolkuhankkeeseen ja onpa hän ollut mukana myös virittelemässä kylien välistä yhteistyötä Lentiiralaisten (kylä Kuhmosta) kanssa.

 

VUODEN TULOKAS - TEMMEKSEN KYLÄYHDISTYS RY

Temmeksen kyläyhdistys ry on perustettu huhtikuussa 2013. Aktiiviset toimijat ovat pistäneet tuulemaan, sillä vajaan vuoden aikana on ehditty tekemään jo monenmoista. Yhdistykselle on tehty omat nettisivut, tiistaisin yhdistyksellä on oma salivuoro liikuntahallilla, kyläyhdistys on palkannut työntekijän hoitamaan mm. kunnan ja seurakunnan maisemanhoito-, hiekoitus- ja lumitöitä, kunnalta pitkällä vuokrasopimuksella saadun Temmeksen vanhan urheilukentän kunnostus on aloitettu, kyläyhdistys on painattanut seinäkalenterin vuodelle 2014 ja yhdistys on osallistunut muun muassa Siltojen Temmes-pyöräilytapahtumaan, Tienvarsien siivoustalkoisiin, Temmeksen markkinoille ja Perunamarkkinoille. Loppuvuodesta Temmestorilla järjestettiin perinteinen Joulutoritapahtuma ja Uuden vuoden vastaanottajaiset. Lisäksi kyläyhdistys on saanut Temmeksen Kotiseutuyhdistykseltä lahjoituksena Väinölän talon. Rakennus on kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokas ja se on kunnostettava museoviraston määräysten mukaisesti. Talo tulee kyläläisten yhteiseen käyttöön.

 

Temmeksen kyläyhdistys on henkeä salpaavalla vauhdilla ja hyvällä toiminnalla ansainnut Vuoden tulokas -palkinnon.

 

VUODEN 2013 VIRKAMIES – AIMO LEHMIKANGAS
Sukujuuret Aimolla ovat Pohjois-Pohjanmaalla. Aimo on syntynyt Pudasjärvellä Jongunjärven rannalla. Aimo on siis Jonkulainen mies, niin kuin hän itseään kuvaa omilla nettisivuillaan. Vapaa-ajalla mieluisinta on Kurunnevalla lenkkeilyn lisäksi, luultavasti verkkokalastus, mutta ei uistelu tai tuulastuskaan kovin vastenmielisiä ole.

 

Vuodesta 1987 lähtien Aimo on toiminut Rantsilan kunnanjohtajana. Hän oli puuhaamassa neljän kunnan kuntaliitosta. Vuonna 2009 kuntaliitos toteutuikin, Kestilä, Piippola, Pulkkila ja Rantsila yhdistyivät Siikalatvan kunnaksi. Uudessa kunnassa Aimon titteliksi tuli kehitys- ja tekninenjohtaja. Samoihin aikoihin Aimo valittiin myös Nouseva Rannikkoseutu ry:n hallituksen puheenjohtajaksi. Aimo tunnetaan jämäkkänä päätöksentekijänä, asiat otetaan asioina, eikä niitä turhaa vatvota. Päätöksenteossa korostuu kuitenkin kyky kuunnella erilaisia näkökulmia ja huomioida kentän etu.

 

Nouseva Rannikkoseutu ry:n henkilöstöllä ja koko hallituksella on näiden kuuden vuoden aikana ollut ilo tehdä työtä Aimon kanssa, yhteistyö on ollut sujuvaa ja päätöksenteossa Aimo on huomioinut esimerkillisesti ruohojuuritason tarpeita.

 

VUODEN KALATOIMIJA 2013 – JYRKI OIKARINEN

Jyrki Oikarinen on toiminut pitkään Perämeren kalatalousyhteisöjen liiton toiminnanjohtajana. Jyrki on supliikki mies, joka osaa edistää asioita. Hän on kuulunut niin paikallisiin kuin valtakunnallisiin työryhmiin. Hänellä on hyvät kontaktit kalataloustoimijoihin ja ministeriöön. Ja onpa tämä mies antanut uransa aikana lehtiin satoja haastatteluja.

 

Perämeren kalatalousyhteisöjen liiton toiminnanjohtajana Jyrkin ansioksi voidaan todeta se, että Pyhäjoen kalahautomo saatiin nykyaikaistettua. Myös Perämeren rannikon kalatalousryhmän toiminnan käynnistämisessä ja strategian kirjoittamisessa hänellä on ollut vahva rooli. Jyrki on myös onnistunut vakauttamaan liiton toimintaa. Yleinen trendihän on se, että resurssit yhdistyskentällä vähenevät. Jyrki on kuitenkin pystynyt turvaamaan talouden ja kehittämään toimintaa eteenpäin. Uutena avauksena liitolla on ollut Oulun kalavelvoitteiden ja Merikosken siikahautomon hoitaminen. Nämä jos mitkään vahvistavat entisestään Perämeren kalatalousyhteisöjen liiton asemaa ja antavat elinkeinokalatalouden harjoittamiselle hieman ruusuisemman tulevaisuuden näkymät.

 

VUODEN KYLÄLEADER-STIPENDI (200€) - MANKILAN KYLÄSEURA RY/PIKKUJYVÄJEMMARI -KERHO

Pikkujyväjemmari -kerhossa opetellaan nimensä mukaisesti kasvinviljelyn perusteita. Kerho on tarkoitettu esi- ja alakouluikäisille. Kerho aloitti toimintansa KyläLeader-rahoituksen avustukella kesällä 2013. Kerhon alkajaisiksi valmistettiin tulevalle kasvimaalle hirmuinen linnunpelätin. Kerhossa kokoontui viikoittain 10 – 15 lasta, joiden perheet lupautuivat vuoroviikoin kasvimaan kaitsijoiksi. Paikallislehteen tehty juttu löysi tiensä myös Radio Suomipopin Aamulypsyohjelmaan, jossa toimittajat ylistivät kerhoideaa koko kansalle! Sadonkorjuun jälkeen kerholaiset kokkasivat pikkupurtavaa ja jäipä joitain yrttejä myös kyläpäivien myyntikojullekin. Kerho jatkuu yleiskerhona talven yli ja ensi keväälle on luvassa uudet kujeet.

 

KyläLeader-stipendin saajaksi Pikkujyväjemmarit valittiin, koska oman kasvimaan hoitamisen kautta lapset oppivat arvostamaan samalla sekä ruokaa että maaseutua. Lapsille ja nuorille suunnattujen kerhojen kautta kyläyhdistykset voivat kasvattaa myös tulevia kyläaktiiveja toimintaansa.


 

VUOSI 2012

Nouseva Rannikkoseutu ry:n vuosikokouksen yhteydessä 23.4.2013 julkistettiin ja luovutettiin palkinnot Nouseva Rannikkoseutu ry:n toiminta-alueen vuoden 2012 maaseudun kehittäjälle, kalatoimijalle, tulokkaalle, virkamiehelle sekä parhaalle rahoitetulle KyläLeader-hankkeelle. Palkittavat on valinnut Nouseva Rannikkoseutu ry:n hallitus.

 

VUODEN 2012 MAASEUDUN KEHITTÄJÄ ON KARI PIETILÄ

Kari on pitkän linjan aktiivinen maaseudun kehittäjä ja kylätoimija. Hän on ollut perustamassa Raahen Kylät ry:tä sekä Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:tä ja toiminut myös niiden hallituksissa. Leader-rahoitusta Kari on ollut jakamassa Norsun hallituksessa vuosina 2007-2012. Tällä hetkellä Kari toimii Mattilanperän kyläyhdistyksen hallituksessa ja vuoden vaihteessa hän oli Raahen Kylät ry:n Lähidemokratia-hankkeen projektipäällikkönä.

 

VUODEN 2012 TULOKAS ON SEIJA JUSSINNIEMI

Seija on innostava persoona, jolla on laajat verkostot. Hän vetää juoksukoulua, suunnistaa ja vaeltaa - ehkäpä näidenkin innoittamana Seija on toiminut priimusmoottorina Vihannin kylien yhteisessä kinttupolkureitistö –hankkeessa. Hankkeessa on mukana kaikki Vihannin alueen 9 kylää eli se on ensimmäinen hanke Norsun historiassa, jossa yhden kunnan alueelta kaikki kylät ovat mukana hankkeessa toteuttajina. Se, että hankkeesta on tullut Vihannin kylien yhteinen asia, voidaan laskea Seija Jussinniemen ansioksi.

 

VUODEN 2012 VIRKAMIES ON POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSESSA, YLIVIESKAN TOIMIPISTEESSÄ TYÖSKENTELEVÄ AHTO UIMANIEMI

Ahto Uimaniemi on hyvin yhteistyökykyinen ja -haluinen virkamies, joka ymmärtää kentän tarpeita. Ahto on aidosti kiinnostunut maaseudun kehittämisestä ja toimintaryhmätyöstä. Hän on ollut mukana jo ensimmäisestä ohjelmakaudesta lähtien. Ahtolla on ollut tällä ohjelmakaudella (2007-2013) kova työtahti.  Ahto on tehnyt päätöksiä 623 kpl Pohjois-Pohjanmaalla toimivien viiden toimintaryhmän yritystukihakemuksiin. Niiden kautta on sidottu alueelle 6,5 miljoonaa euroa julkista tukea. Jos lasketaan kaikki Suomessa tehdyt päätökset, (eli tomintaryhmien kautta tulevat yritystuet) niin  Ahto on tehnyt 22% kaikista päätöksistä.

 

VUODEN 2012 KALATOIMIJA ON RAAHELAINEN AMMATTIKALASTAJA MIKKO VIITANEN

Mikolla on ollut useita kehittämishankkeita ja yksi niistä on ollut rysänpesulautta. Tämän Mikon keksinnön myötä kalastaja on voinut pestä rysät suoraan merellä eikä niitä ei ole tarvinnut kuljettaa välillä maihin pestäväksi, minkä ansiosta kalastaja on saanut lisää pyyntiaikaa. Mikolla on ollut myös pikkupohjarysähanke ja hän on toiminut aktiivisesti muissakin pyydyskehityshankkeissa sekä norppahankkeessa. Näiden lisäksi virtaa on vielä riittänyt siihen, että Mikko on ollut kouluttajakalastajana muille kalastajille.

 

VUODEN 2012 KYLÄLEADER-STIPENDIN (200€) SAA RANTAKYLÄN JA VIRKKULAN  KYLÄYHDISTYS RY

KyläLeader-stipendi myönnettiin Rantakylän ja Virkkulan kyläyhdistykselle kiipeilyseinä hankkeista (3kpl). Hanke on ajan hermolla, koska kiipeilyistä kiinnostuneiden määrä on koko ajan kasvussa. Kiipeilytoimintaa on yhdistyksen toimesta kehitetty pitkäjänteisesti ja hanke on saanut mukaan myös lapset ja nuoret. Itse asiassa koko kiipeilyseinäidea on lähtöisin alueen lapsilta ja nuorilta. Kiipelyseinä-hanke on hyvä esimerkki ei niin tyypillisestä maaseudun kehittämis/kyläleader –hankkeesta.

 

Facebook
Nouseva Rannikkoseutu - Uutiset - RSS
Tulosta tämä sivu